Részletek

Tematika, melyek a kurzusok lényeges elemeit jelentik:

Képelemzés: számomra ez a legkedvesebb módszer. Folyamatosan képeket nézzük, melyek mélyre ható vizsgálata képezi a tanfolyamok gerincét. Ez nagyon jól bevált és biztos vagyok abban, hogy csak a hibák felismerése visz előrébb és annak a képességnek a fejlesztése, amikor a hibák javítása már nem okoz gondot Tartalmi, kompozíciós és technikai, képfeldolgozási hibákat keresünk.  Ezután elemezzük a megoldásokat a jobb és még jobb kép elkészítése érdekében: kivágás, látásmód, témaválasztás, finom részletek, világítás, blende és expozíciós idő választása, stb. Idővel az egyre bővülő tapasztalat, magabiztossá teszi a résztvevőket.

Képfeldolgozás: A tanfolyamok új és nagyon lényeges eleme, ami elkerülhetetlen, mert minden kép, ami terítékre kerül ebből a szempontból is vizsgálható. Jól látható jelei vannak a képfeldolgozási hibáknak. A tanfolyam részeként elemezzük a RAW állomány születése utáni első lépések lehetőségeit, és szakszerű folytatást. Elég változatosak a módszerek. A képfeldolgozó programok szakszerű használatára feltétlenül kitérünk, alap és professzionális szinten, igény szerint. Bármi felmerül ezzel kapcsolatban, azonnal nem nézzük a gyakorlatban.

lr-arculat

Színterek, kalibráció, archiválás, fájl kezelés: Ezek fontos kifejezések. Lényeges tudni, hogy mit jelentenek. Idetartoznak még a különféle fájl típusok és használatuk. Mit, mikor, hogyan, milyen fájlnéven és hova mentünk el? Hogyan kezeljük ezeket, hogyan keresgélünk a könyvtárakban, hogyan kell a képnézegetőket használni. Pályázatokra speciális fájlokat, JPG-ket kérnek. JPG-k kerülnek a Facebook-ra, képmegosztó helyekre, E-mailekbe, telefonokra, tabletekre és még sorolhatnám, de nem mindegy, hogy ezek milyenek. Itt is FONTOS A MINŐSÉG!

kalibracio

Műtárgy és kiállítási kép készítése: Ez már a haladó rész, de nem mehetünk el mellette. Sokan szeretnének szép keretezett művet, műveket előállítani, kiállításokon részt venni. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen módon kezdünk neki és hogyan folytatjuk az ehhez szükséges TIF előállítását! Tehát terítéken lesz a kiállítási nagyítás elkészítése és ha van rá mód a manuális installációs lehetőségek ismertetése, kipróbálása.

 certificate

Tanfolyamok:

Magánórák (online)

Kizárólag egy főre vonatkozik! A jelentkező saját tempójában haladunk és kifejezetten azokon a területeken, ahol a legszükségesebb. A hallgató lehet teljesen kezdő, vagy haladó a rendelkezésre álló idő alatt a lehető legtöbbet fogunk haladni. A találkozók lehetővé teszik az elméleti kérdések azonnal kezelését. Ha technikai kérdésekre azonnal lesz válasz. Megkeressük és megnézzük a szükséges weboldalakat. Lehetőség lesz saját és interneten található kép elemzésére. Képfeldolgozás és a szín elmélet rejtelmeinek elsajátítására a hallgató igénye szerint. Lehetnek egyéni feladatok, melyet a hallgató személyre szabok. 

Kis csoportos foglalkozás – Online (2-3 fő)

Ugyan az, mint a magánóránál, csak (sajnos) az egyénekre kicsit kevesebb figyelem jut, de a résztvevők megismerhetik egymást és különböző technikai háttereiket, látásmódjukat, ami megfizethetetlen előnyt jelent! Az ember hatékonyan tanul a saját hibáiból, de sokkal okosabb mások hibáiból okulni.

A “Digitális Műhely” plusz szolgáltatásai a magánhallgatók és kiscsoportok részére:

Színhelyes monitorok előtt megismerhető a színhelyesség fogalma. A hallgató(k) számára látható lesz a különbség a 100% RGB és az általánosan elterjedt 85-90%-os RGB monitor között! Ennek a tanfolyamnak is része a manuális képkészítés, hacsak másképp nem döntünk közösen. Ehhez feltétlenül szükség van a színhelyesség fogalmának ismeretére. Erre kifejezetten nagy gondot fogok fordítani, mert a nagyításhoz szükséges állományt ma már az alkotónak kell prezentálni, tőle függ ennek minden részlete az expozíciótól a nagyításig! …és sajnos úgy tapasztalom, hogy sokan nem azt kapják, amit szeretnének! Illetve kaphatnának sokkal jobbat is, ha tájékozottabbak, képzettebbek lennének.

Nagy csoportos foglalkozás – Online (10-12 fő)

Ez a lehető legjobb és leghatékonyabb módszer a tanulásra. Sokféle hallgató sokféle problémát jelent. Sokfelé járnak fotózni, sokféle képet hoznak és szerteágazó hibákat követnek el, ami rendkívül tanulságos mindenki számára. Sokféle szemlélettel érkeznek és sokféle olyan ötlettel és kérdéssel, ami nekem sose jutott volna eszembe. Sokféle technikai háttérrel rendelkeznek, melyeket akár meg is tudnak mutatni: pl.: internetes rendeléssel érkezett olcsó, de nagyon is jó cuccok, melyet ki is próbálhatunk, kézbe vehetünk. Nehéz lenne felsorolnom, hogy azt a sok-sok előnyt, ami ezzel jár. Nem tudok jobbat. Sokak szerint ez a legjobb oktatási forma. Ebből született a Fényecset Fotóklub 2000-ben, a legelső meghirdetett tanfolyam hallgatói hozták létre! Remélem, hogy a tanfolyam idején egy-két közös fotózás is lesz alkalom a Budai-hegyekben, vagy a Börzsönyben 🙂

Nagy csoportos foglalkozás a “Műhely”-ben (6-8 fő)

Ugyanaz, mint az Online. de sok plusz szolgáltatással: Rendelkezésre állnak technikai eszközök: fényképező gépek, állványok, objektívek és minden, ami a manuális képalkotáshoz kell: paszpartúvágógép, kasírozó szerszámok, spéci asztalok, anyagok. Bensőséges baráti légkörben, sőt családi légkörben minden gátlás feloldódik és azok is megszólalnak, akinek ez máskor/máshol nehezen megy. Leginkább azt szeretem ebben, hogy bárkinek bármilyen problémája van, azt nagyszerűen körbe tudjuk járni, mert minden kéznél van, illetve pillanatok alatt utánajárunk az internet segítségével. A foglakozások vetített képes módszerrel történnek spéci gyöngyvászonra, ami a meglehetősen nagy. A szünetben zsíros kenyér (+lila hagyma) és meleg tea kerül terítékre. Hétvégi fotózások szerveződnek és a tanfolyam végén mindenkinek készítek egy művet 35x45cm-es paszpartúban, amit a kertben, a “Szék Galériá”-ban ki is állítunk a ZÁRÓBULI-n. Terveim között szerepel, illetve eddig jól bevált egy-két kihelyezett óra különféle céllal, pl. Speciális előadás a színterekről és használatáról, vagy vendégelőadó jön el személyesen, esetleg Online. Aktuális kiállítás látogatása képelemzéssel, alapos vizsgálattal.

 

Mentés

Mentés